Контактирајте нас: +30 676 588 7575

Контактирајте нас

Метох Светог манастира Хиландара - Каково - Мило Арсеница

МЕТОХ СВЕТОГ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА

КАКОВО

МИЛО АРСЕНИЦА

У предворју Свете Горе Атонске

У необичној природној лепоти, у предворју Свете Горе на истоку Халкидике (Халкидикија), недалеко од Стагире, родног места философа Аристотела, у подножју планине Какавос, по којој је и добио име, налази се метох манастира Хиландара Каково. На њега се наилази када се путује из правца Ставроса, односно Стратонија, на око 7 километара пре Јерисоса, са десне стране. Заузима велико пространство од 1650 хектара које у највећој мери под шумом. Ово је најзначајнији посед Светог манастира Хиландара ван Свете Горе. Могу га посећивати и жене.

Близина Богородичиног врта, светогорски дух, који су монаси пренели овде из Свете Горе и Хиландара, уз срдачно гостопримство, чине ово место посебним – оазом лепоте и спокојства и својеврсним мисионарским центром.

Погледајте видео “Метох Каково - у предворју Свете Горе”

Погледајте видео Метох Каково - у предворју Свете Горе

Погледај галерију
Предворју Свете Горе - Каково

Улаз

На главном улазу метоха, испред којег је велики паркинг, на два стуба сазидана каменом и опеком у светогорском стилу, посетиоце дочекују фреске двојице оснивача Манастира Хиландара и утемељивача Српске Цркве и Државе, Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве. Кривудавом стазом поред маслињака долази се до уређеног вештачког језера и дрвеног моста који води до центра овог манастирског поседа.

Црква Животодавног Источника

Невелика црква сазидана је и осликана у време хиландарског игумана о. Никанора Хиландарца стога је он као ктитор, са макетом каковске цркве у руци, живописан у олтару. Живопис је урађен 1982. године, руком Д. Јашовића, академског сликара. Мозаик на поду испред цркве сложили су хиландарски монаси комбинацијом црних и белих камених облутака.

Карактеристична је представа на спољашњем зиду цркве, на којој је, на десној страни од улазних врата, представљен манастир Хиландар из којег се извија лоза Светог Симеона. Она се грана око врата и сеже до каковског метоха, који је представљен са леве стране. Између листова лозе виде се главице деце, која су рођена молитвеним заступништвом и благословом Светог Симеона.

На овај начин чува се успомена на једног од дародаваца из 16. века, који је, по предању, у знак благодарности за пород који је добио чудом Светог Симеона, даривао метоху део свог имања. На платоу преко пута цркве сазидана је крстионица а ту је и зидана палионица за свеће.

еБилтен

Пријавите се за наш еБилтен. Унесите своју адресу е-поште како бисте добијали информације о Хиландару

Лоза и грожђе Светог Симеона

Лоза и грожђе Светог Симеона

Будући да је отац Светог Саве, Свети Симеон Мироточиви, некадашњи велики жупан Стефан Немања, добио од Бога благодатни дар молитвеног заступништва супружника који не могу да имају пород, преко чудотворне лозе која расте из његовог гроба у хиландарској цркви – монаси чувају предање и заинтересованим супружницима шаљу одрезак лозе и два зрна грожђа, молитвено правило и упутство за употребу. Молитвама Светог Симеона рођено је небројено мноштво деце, чије фотографије и дарове благодарности родитељи често шаљу и лично доносе – очеви у Хиландар, а мајке у хиландарски метох Каково.

Гостопримница

По узору на гостопримницу у Хиландару, саграђена је и опремљена у светогорском стилу каковска гостопримница. Срдачно гостопримство, које представља извршење благослова Светог Саве, сваки поклоник и посетилац може да доживи уз традиционално послужење и разговор, било да дође појединачно или у групи, што је чест случај током летњих месеци, када тремови гостопримнице на отвореном пружају хлад великом броју гостију из свих крајева света.

каковска гостопримница
каковска продавница

Продавница

Поред великог избора духовне литературе хиландарског разноврсног издаваштва, поклоници и посетиоци имају прилику да купе иконе, реплику Тројеручице у ризи, крстиће, бројанице, кандила, миомирисни тамјан, воштане славске свеће, најквалитетније манастирско вино, ракију, маслиново уље и друге производе.

Посед Светог манастира Хиландара ван Свете Горе. Могу га посећивати и жене.

Пилана и столарија

На метоху су за потребе манастира Хиландара, посебно после великог пожара 2004. године, ангажоване екипе стручних људи и врсних мајстора, који зналачки и са великим умећем, свако у свом домену и на свој начин, доприносе великом подухвату обнове манастира Хиландара.

И сам метох је увелико обновљен. У плану су и додатни радови у наредном периоду којима ће се унапредити овај манастирски посед на домак Свете Горе.

Kаковo - Пилана и столарија
Kаковo - Халкидики

Халкидика

Осим манастира Хиландара, и други светогорски манастири од давнина имају своје метохе широм Халкидике. Читава ова област – поред природних лепота, разуђене обале, три карактеристична полуострва, Касандре, Ситоније и Атоса, који се као три прста простиру кристално чистим, плаво- тиркизним водама Егеја, са златастим песком и надалеко чувеним летовалиштима – богата је и аутентичним духовним предањем и зрачењем Свете Горе Атонске.

Прилика је да наши људи, проводећи одмор на Халкидици, посете хиландарски метох Каково и друга света места, учествују у богослужењу и Светој Литургији.

Богослужења

Света Литургија се служи на Какову недељом и празницима од 8.00 сати.

Kаковo - Богослужења

Посетите нас